A helyzet stabilizálódását várjuk

Márciusban rendkívüli volatilitással néztek szembe a befektetők a bankcsődöket követően. Az SVB Bank bedőlése megrendítette a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat és e következtében a bank szektor leértékelődött mind az USA-ban, mind pedig Európában. Ugyan az első napokban egyre többen a teljes pénzügyi rendszer megroppanására spekuláltak, a Fed gyors reagálása viszont valamelyest megnyugtathatta a befektetőket, azonban számtalan megválaszolatlan kérdés maradt továbbra is. Véleményem szerint az SVB Bank és a Signature Bank bedőlése egyedi eset lehet és nem feltétlenül csak a pénzügyi rendszer hiányosságait mutatja, azonban vannak veszélyek.

A Fed mindent elkövet azért, hogy megnyugtassa a befektetői hangulatot és megakadályozza a további bankcsődöket, azonban márciusban 25 bázisponttal emelte a kamatszintet, így jelenleg 4,75-5 százalékos szinten van az irányadó kamat. A piac nem áraz tovább kamatemelést, azonban egy 25 bázispontos emelés még reális lehet májusban. A foglalkoztatottság erős, valamint az infláció tovább csökkent, 6 százalékra, februárban. Azonban a csökkenés mértéke hó/hó alapon egyre inkább mérséklődik, ami az infláció ragadósságát mutatja. A jegybankárok ugyan megemelték a kamatszintet, a pénzügyi szektor fájdalmai azonban nagyobb bizonytalanságot okoztak. Ami szintén érdekes, hogy a Fed által kedvelt Core PCE inflációs mutató 4,7 százalékos áremelkedést mutat év/év alapon, ami azt jelenti, hogy reálhozamot lehet elérni a jelenlegi irányadó kamathoz képest.

Európában szintén csökkenő ütemet mutat az infláció, ami februárban 8,5 százalék volt. Az EKB 50 bázisponttal emelte a kamatszintet és Lagarde elmondása szerint az európai bankrendszer stabil és nem várnak bankcsődöket. A regionális bankok csőd elleni biztosítási (CDS) prémiuma nagyot emelkedett, ami a befektetők félelmét vetíti elénk. 2008 óta sokkal szorosabban fogja a jegybank a bankokat, illetve a likviditási mutatók is erősek az öreg kontinensen, így nem számítunk nagyobb problémára. A Credit Suisse felvásárlását pedig egyedi esetnek gondolom, hiszen már évek óta küzd problémákkal, illetve botrányok főszereplője.

Ezek alapján nagyobb változtatást eszközöltünk a modell portfólióban. A pénzpiaci eszközkitettségünket csökkentettük, hogy átallokáljunk kötényekbe. A hazai, illetve nemzetközi kötvény kitettségünket is növeltük, hiszen középtávon a magyar kamatok csökkenésére számítunk. Ezen felül a részvény shortjaink nagy részét bezártuk, nem feltétlenül azért, mert optimistábbak lettünk a piacokkal kapcsolatosan, hanem inkább a bizonytalanság hevében kockázatot csökkentünk. A fejlett piacok körüli bizonytalanság és kockázat-emelkedés miatt tartjuk az 5 százalékos shortunkat, hiszen a negyedéves jelentési szezon további volatilitást hozhat, hiszen még mindig túl optimisták a negyedéves várakozások, illetve a bankrendszer körüli bizonytalanság és a monetáris transzmisszió okozta károk a következő hetekben további problémákat hozhatnak felszínre. A regionális papírok olcsósága egyedi részvény vételek lehetőségét teremti meg, így optimista vagyok a telekommunikációs szektorral kapcsolatosan, valamint a hazai papírok között is vannak gyöngyszemek, amik jól teljesíthetnek.

Nagyobb kitettséget vállaltunk az alternatív befektetések területén, hiszen a bizonytalan környezetben ezek az eszközosztályok jobban teljesíthetnek. Az ingatlan szektort shortoljuk. Itt főleg az amerikai irodapiaccal kapcsolatosan vagyunk pesszimisták, ahogy korábban írtam, hiszen idén hatalmas összegben kell refinanszírozniuk magukat az ingatlanfejlesztőknek, és ezt mind jóval magasabb kamatokon sikerülhet, ami a finanszírozási költségek megugrását eredményezheti.

Az nyersanyagokkal kapcsolatosan továbbra is optimisták vagyunk, így 20 százalékra emeljük a kitettségünket. Az arany és az ezüst mind jó vételek lehetnek.

Mivel mi is bizonytalanok vagyunk a jelenlegi helyzet kimenetelével kapcsolatosan, mindenképp a kockázatkezelésre és az egyedi papírok kiválasztására helyezzük a hangsúlyt.

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

A cikk előszőr a Portfolio.hu-n jelent meg.