Lezárult az Art is Business Perspektíva mentorprogramjának jelentkezési időszaka

MECÉNÁS GONDOLKODÁS

A programot támogató EQUILOR Alapkezelő Zrt. Wealth Office igazgatóját, Dobó Istvánt kérdeztük.

Az Art is Business, mint a hazai üzleti és művészeti világ egyik kiemelkedő közössége és platformja, évek óta azon dolgozik, hogy a forprofit és a kulturális szegmens szereplőit összehozza, és értékorientált célok mentén együttműködéseket indukáljon. 

2024 nyarára Perspektíva néven meghirdettük első üzleti és művészeti mentorprogramunkat, amely – az Equilor Wealth Office jóvoltából – a mentoráltak számára ingyenes. Olyan, az előadó-művészet területén tevékenykedő szakemberek jelentkezését vártuk, akik stratégiai szinten kívánnak gondolkodni saját pályájukról, csapatuk vagy intézményük működéséről, de kapcsolatok és szakmai tudás hiányában nem haladnak előre. 

A mentorprogramban a kulturális területen is otthonosan mozgó, hiteles vállalati szakemberek adják tudásuk legjavát. A 2024. június 1-jétől szeptember 7-éig zajló események során 30, a klasszikus zene, a színház és a tánc területéről érkező mentorált és több mint 30 mentor kapcsolódik majd össze.

A jelentkezési időszak 2024. április 20-án lezárult. 60 pályázat érkezett, amelyeket 2024. május 10-éig bírál el a zsűri. 

Nagy örömünkre szolgál, hogy partnerünknek tudhatjuk az Equilor Wealth Officet, hiszen az ő támogatásuk teszi lehetővé, hogy a mentoráltak térítésmentesen vehetnek részt a programban. Dobó Istvánt, az EQUILOR Alapkezelő Zrt. Wealth Office igazgatóját kérdeztük.

Miért fontos az Equilor Wealth Office számára a művészeti együttműködés?

Folyamatosan gyorsuló és változó világunkban még inkább felértékelődik a minőségi idő eltöltése iránti igény és az alapértértékek őrzése, amelyekhez kitűnő fundamentumot jelent a művészet és a kultúra. Befektetési szakemberként sokszor említem a tágan értelmezett diverzifikáció szükségét is, mely szerint egy befektetési portfólió nem állhat kizárólag értékpapírokból, hanem annak szerves részét kell, hogy képezzék a műtárgyak is. A művészeti együttműködés számos aspektusból is kiemelten fontos számunkra, legyen szó az előző gondolatommal összefüggésben a befektetők edukációjáról, a vállalatok munkahelyi környezetének inspiráló kialakításáról, az élményalapú gondolkodás támogatásáról és ezzel összefüggésben társadalmi felelősségvállalás is részünkről, hogy a hazai művészeti felértékelődését segítsük.

Mit tapasztalnak, a pénzügyi szektor számára miért hasznos, ha a művészeti szféra irányába indul el? Mi lehet a win-win a feleknek?

Fel kell ismerni a két szektor hasonlóságát. Elsőre elég távolinak tűnhetnek, de valójában nem így van, éppen ezért nagyon könnyen tanulhatnak egymástól a két szektror szereplői és egy magasabb értékű közös többszörös jöhet létre. A festés művészet, a festőnek nem csak az alapszíneket kell ismernie, hanem azt a vegyítési arányt is, amely alkalmazásával létrejönnek a színskála egyes elemei. A színskála végtelen, és ahhoz, hogy a tökéletes mű megszülessen, tapasztalat és kreativitás szükséges. A pénzügyi tervezés során a vagyonkezelő feladata sokban hasonlít a művészéhez: ismernünk kell a befektetési eszközök széles skáláját, tudnunk kell, hogy az egyes instrumentumok milyen kockázatokat hordoznak, és ezek kombinációjából kell összeállítanunk egy olyan egyénre szabott, optimalizált stratégiát, amely hosszú távú, állandó értéket képvisel. Azonban míg a művésznek az alkotási folyamat során nem elsődleges célja a közönség igényeinek megismerése, addig számunkra ez elsődlegesen fontos.

A képzőművészeti gyűjtemény építése régóta megkülönböztetett szerepet kap a vállalat életében, ez mutatkozott be nemrég az Art and Antique vásáron. Milyen tapasztalatokat szereztek az eseményről? 

Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a vásár kiemelt támogatójaként részt vehettünk az eseményen, és bemutathattuk a saját kortárs művészeti gyűjteményünk az EWO stúdióban. Az érdeklődés megdöbbentően nagy volt, több mint tízezer látogató volt a kiállításon, a szenvedélyes műgyűjtőktől kezdve a kezdő műkedvelőkig százával fordultak meg nap mint nap a kiállítótermünkben. Nagyon pozitív benyomásokat szereztem, rengeteg gratulációt és vállveregtést kaptunk, tapasztalhattuk a közösség erejét, és visszacsatolást is kaptunk arra vonatkozóan, hogy hiánypótló és egyben jó úton járunk. Mégis, ha a legfontosabbat kellene kiemelnem, a legnagyobb élmény az volt, amikor pár olyan látogatóval beszélgettem, akik eddig csak kimért távolságból és kissé meg nem értve vették tudomásul a kortárs művészeti irányzat létezését, de lelkesedéssel és egy kezdeti szenvedéllyel, közelebbi kapcsolatba sikerült kerülniük.

A Perspektíva mentorprogrammal a vizuális művészet támogatásához csatlakozik az előadó-művészeti szektoré is. Mit látnak, miért lesz hasznos ez a kulturális szereplőknek?

Szenvedélyes műkedvelőként és kultúrfogyasztóként naponta új és izgalmas területekkel ismerkedem meg. Nemrég Gereben Katalin kolléganőm készített interjút egy elkötelezett bélyeggyűjtővel, lelkesítő volt a rádióállomás weboldalán visszahallgatni. Ugyanilyen inputot kaptam az elmúlt hónapokban a faliórák világáról, és nagy várakozással nézek az előadó-művészet eddig talán számomra nem ismert aspektusai elé. Mindezt megfordítva, az Art is Business Perspektíva mentorprogramja pontosan abban segíthet, hogy mi, mentorok, az üzleti élet szereplői, azt a tapasztalatot és tudást adhassuk át, amit már hosszú ideje gyűjtünk. Biztos vagyok benne, hogy a reálgazdaságban szerzett tapasztalatokra alapozott tudástranszfer jelentős támogatást jelentent majd az előadó-művészeti szektor jeles képviselőinek, mentoráltjainak is.

Személyesen is mentor lesz. Mit gondol, miben tud majd segíteni a mentoráltjának? Mit vár az új kapcsolattól?

Gyakorlott menedzserként az üzleti szférában is voltak mentoráltjaim, akik mai napig hálásak a megszerzett tudásért. Pont a minap hívott egy privátbankár, hogy megköszönje a pár évvel ezelőtti sok segítséget, ugyanis most a kiemelkedő teljesítményéért kapott egy nívós elismerést. Ez mindig jó érzéssel tölt el! Korábban sok befektetési tanácsadó szakmai és soft skill fejlesztéséért voltam felelős, bízom benne, hogy mindenkinek előnyére vált.  Ugyanilyen eredményt szeretnék elérni az újonnan érkező mentoráltammal, miután feltérképeztük a területet, ahol a legnagyobb segítséget tudom nyújtani. Egy biztos: nagy izgalommal várom a találkozást!

Kép: Dobó István (forrás: Equilor Alapkezelő Zrt.)