Amerikai részvénypiaci kilátások II. rész

Az előző részben górcső alá vettük a makrógazdaságot és a részvények fundamentumait. A folytatásban elemezzük az értékeltségeket és a technikai faktorokat, ami alapján továbbra is vonzónak tartjuk az amerikai részvénypiacot, azonban csak szerényebb hozamokat várunk a feszített értékeltségek miatt.

ÉRTÉKELTSÉGEK

Az értékeltségek alapján már limitált emelkedést látunk reálisnak, legalábbis kamatcsökkentések nélkül

Feszített értékeltségek
Az előbb említett magasabb profitokkal együtt viszont az elemzők továbbra is „csak” 276 dollár profitot várnak 2025 végére az S&P500-ra vetítve. Ahogy a korábbi elemzésünkben érveltük, a jó gazdasági kilátások és a technológia súlyos index összetétel mellett a 20 körüli előre tekintő PE ráta indokoltnak tűnik. Ezek szorzata idén évvégére 5520 dolláros S&P500 célárat eredményezne, ami viszont alacsonyabb, mint a jelenlegi kereskedés. Ahogy a lentebbi mátrix mutatja, ha a profitvárakozások még tovább emelkednének, és esetleg a kamatcsökkentések hatására a 21-es PE ráta felé is elmozdulnánk, akkor az 5900-as célár sem lenne elképzelhetetlen:

Forrás: FactSet Earnings Insight adatok alapján, MFC Equity, 2024. július

Azonban ez két relatív nagy feltételezés. Tehát összegezve, a pozitív kilátások miatt inkább „upside” kockázatot látunk (vagyis hogy a tőzsde még tovább megy), de összességében egyre óvatosabbak lennénk a magas értékeltségek és egy-egy továbbra is fennálló kockázat fényében. Utóbbi alatt a közelgő amerikai választásokra, illetve a továbbra sem garantált vagy visszafogott kamatcsökkentésre gondolunk.

TECHNIKAI FAKTOROK
Egyrészt az index teljesítményének kiszélesedését várjuk, másrészt véleményünk szerint a részvény visszavásárlási programok is segíteni fogják fenntartani a magas értékeltségeket.

INDEX TELJESÍTMÉNYÉNEK KISZÉLESEDÉSE
Érdemes viszont az index alá nézni és azon belül a nyerteseket és a veszteseket külön keresni. A milliárd dolláros kérdés az, hogy vajon a többi 493 cég abba hagyja az eddigi alulteljesítését? Pár mutató ennek a szemléltetésére:

Az elmúlt két évben az S&P500 index (a normál piaci kapitalizációval súlyozott verziója) 45 százalékot emelkedett, míg az egyenlő arányban súlyozott pedig csak 20 százalékot emelkedett (lásd rendre kék és zöld vonalak):

Forrás: Yahoo Finance, 2024. július

Ilyen fajta alulteljesítést több mint 20 éve nem tapasztalt a piac:

Ha egyedi részvények szintjén nézzük, akkor hasonlóan, több mint 20 éve nem volt ennyire alacsony az indexet túlteljesítő részvényeknek az aránya – jelenleg csupán harmincegynehány százalék:

Ezek alapján a legnagyobb „upside” kockázat abban rejlik, hogy az index teljesítménye kiszélesedik és 493 cég alulteljesítése visszafordul. A lenti baloldali ábra mutatja, hogy a legnagyobb részvények jelenleg 30-as PE rátán forognak, ami a közel 30 éves átlaguknak a 148 százaléka, míg a többi cég PE rátája „csupán” 17,6, ami az átlagnak a 112 százaléka.

Tehát azt figyelembe véve, hogy a legnagyobb cégek profitnövekedési üteme lassul, a többi cégé gyorsul (lásd korábbi grafikonunk), az árazásbeli különbségnek csökkennie kellene.

JAVULÓ LIKVIDITÁS
Ezt a likviditás növekedése is támogathatja. Nevezetesen, a kamatemelési ciklus és a központi bankok mennyiségi szűkítési (quantitative tightening) programjainak hatására a piaci likviditás 2022-ben egy mélypontra esett, és azóta folyamatosan javul, most már megközelítve 2021-es csúcsértékeket is. (A grafikon az S&P500 határidős index könyv mélységét mutatja, vagyis, hogy mekkora összeget lehet azonnal kereskedni.)

Ez is inkább a kisebb részvényeket segíti, hiszen alacsony likviditás mellett a nagyobb intézményi befektetők (akiknek sok millió dolláros pozícióik vannak) egy piaci stresszhelyzet során kevésbé tudnának szabadulni a kisebb részvényeiktől anélkül, hogy túlzott eladói nyomást generálnának. Tehát a likviditás javulásával az intézményi pénz megindulhat a kisebb részvények felé, ezzel segítve az index teljesítményének kiszélesedését.

SZINTÉN REKORD MENNYISÉGŰ RÉSZVÉNYVISSZAVÁSÁRLÁS
Végezetül, a teljes indexre visszatérve, a magasabb értékeltségeket az elmúlt időszakban bejelentett részvényvisszavásárlási programok is segíteni fogják. Ezek majdnem rekordmagasságba ugrottak, és egy folyamatos keresletet és támaszt fognak nyújtani a piacoknak:

HÁTTÉRBE SZORULÓ INFLÁCIÓ, ELŐTÉRBE KERÜLŐ MESTERSÉGES INTELLIGENCIA
Ráadásként egy érdekes grafikon: a lentebbi oszlopok azt mutatják, hogy 2021 első negyedéve óta (fehér oszlopok) 2024 első negyedévéig (sötét kék oszlopok) a cégek menedzsmentje átlag hányszor említett egy adott témát az eredménybeszámolóik során:

Jól látszik, hogy a 2021-ben a legégetőbb téma az ellátási lánc (supply chain) volt, és ezt párhuzamosan, egy kicsit hosszabb lecsengéssel az infláció (inflation) követte. Mostanra az utóbbiról már alig-alig beszélnek. Ehhez képest a vásárló (the consumer) nagyjából folyamatosan kiemelt figyelemnek örvend, bár ennek jelentősége is csökken a közelmúltban, és így 2022 elején a recesszió (recession) átmenetileg probléma volt, mostanra azonban szinte már erről sem beszélnek semmit. Végezetül, a mesterséges intelligencia (artificial intelligence) 2023 elejéig elenyésző említést kapott, az elmúlt egy évben viszont felrobbant.

ÖSSZEGZÉS
A gazdaság rendkívül erős, az infláció a jegybankoknak még gondot jelent, de a gyakorlatban a cégeket már annyira nem érinti.

  • A vállalati profitok jelentős növekedést fognak produkálni, így a tőzsde rally-ja megalapozott. Mindezt nem csak a fundamentumok, de a technikai faktorok is támogatják (pl. likviditás, részvényvisszavásárlási programok), de az értékeltség kezd feszítetté válni, különösképpen, hogyha figyelembe vesszük a magas kamatkörnyezetet.
  • Érdemes a részvényekbe befektetve maradni, de visszafogottabb hozamokat várunk a közel jövőre nézve. A piac sorsa nagyban múlik majd a kamatcsökkentések megkezdődésén és hogy a cégek valóban tudják-e növelni hatékonyságukat a mesterséges intelligencia segítségével.