25,5% hozam 1 év alatt: az EQUILOR Alapkezelő portfólió menedzsere nyerte a Haszon Magazin befektetési versenyét – interjú Bosnyák Zsolttal

„Íme, a profitbajnok!” – így hirdette ki a Haszon Magazin az idei befektetési versenyének legújabb győztesét, Bosnyák Zsolt szenior portfólió menedzsert, aki az Equilor Alapkezelő színeiben indult az szakmai megmérettetésen és nyert.

A Haszon Magazin befektetési versenyén már közel 20 éve mérik össze tudásukat hazai portfólió menedzserek és alapkezelő társaságok. A résztvevők 10 millió Ft virtuális tőkét kapnak a verseny kezdetén, amit tetszőlegesen fektetnek be 1 éven keresztül, miközben az olvasók hónapról hónapra figyelemmel kisérhetik a portfólió allokáció változásait és az aktuális hozamszinteket.

Az idei verseny izgalmairól, kihívásairól és tanulságairól készítettünk interjút a nyertessel, Bosnyák Zsolt kollégánkkal, aki számos kulisszatitkot is megosztott velünk.

Nádházi Norbert: Nos Zsolt, megcsináltad. Gratulálunk neked, büszke rád az egész Equilor Alapkezelő és vele együtt a Wealth Office csapata is. De, ha jók az értesüléseim, akkor számos gratulációt fogadhattál az Equilor Befektetési Zrt. és Equilor Corporate Finance csapattagjaitól is. Miért tartottad fontosnak a nevezést és milyen érzés nyertesnek lenni?

Bosnyák Zsolt: Én magam is a kezdetek óta figyelem a befektetési versenyt és öröm most a virtuális dobogó tetején látni magam. Magyarországon nem ismerek még egy ilyen szakmai kihívást, ahol objektíven és egyenlő feltételek mellett mérhetik össze tudásukat a szakemberek.

Azért döntöttem a jelentkezés mellett, mert kiváló próbának gondoltam a Haszon Magazin versenyét, és tudtam, hogy eredménytől függetlenül sokat fogok tanulni, mely várakozásom be is igazolódott. Hiszek benne, hogy teher alatt nő a pálma. Az pedig csupán hab a tortán, hogy még sikerült is megnyerni a befektetési versenyt. Természetesen a győzelem nagy büszkeséggel tölt el, melyért úgy érzem, megdolgoztam.

NN: 25,5 százalék hozamos éves eredménnyel nyertél, amivel nemcsak a versenytársakat utasítottad magad mögé, hanem az inflációt is jelentősen megverted. Hogyan értékelnéd ezt?

BZS: 21,74 százalék lett a reálhozam, ami a jelenlegi piaci környezetben több mint kielégítő – ez mintegy 6-szorosa a februári inflációnak. Úgy gondolom ezzel minden befektető elégedett lenne 2024-ben. Mindemellett úgy vélem nem vállaltam extrém kockázatot, ugyanis végig stop-loss megbízásokkal kereskedtem.

Hány százalékos hozammal lennének elégedettek 2024-ben a befektetők? Erről kérdeztük egy LinkedIn szavazásban az EQUILOR Alapkezelő követőit.
A stop-loss egy olyan megbízás típus, amely meghatározza azt a maximális veszteséget, amelynél a befektető nem szeretne többet elszenvedni. Amikor az ár eléri az előre meghatározott szintet, akkor a megbízás automatikusan aktiválódik, és lezárásra kerül az ügylet.

NN: Van olyan tanulsága a megmérettetésnek, amit szerinted érdemes kiemelni befektetői szempontból?

BZS: Figyelemreméltó lehet a magánbefektetők szempontjából, hogy idén az összes nevező megverte az inflációt – innen is gratulálok a többi szakértőnek az infláció feletti eredményekhez. Ebből szerintem az a tanulság, hogy érdemes minden piaci viszony esetén profikra bízni a pénzt, akik sokkal szélesebb körű információkhoz férnek hozzá, mint egy átlagbefektető.

Manapság egyre divatosabbá válnak a passzív befektetési formák, ahol a szolgáltatók jellemzően egy piaci kapitalizáció súlyozású indexbe fektetik a pénzt, és nem foglalkoznak az értékeltségekkel, szentimenttel, semmilyen elemzést nem végeznek. Ez a trend csökkenti a piac hatékonyságát, és ez jó lehetőségeket biztosít a profik számára. Úgy gondolom, hogy a passzív, ETF-eken keresztüli befektetések egyre jelentősebb térnyerésével nagyobb értékteremtési lehetőségek nyílnak az aktív portfoliókezelők elött. 

NN: A verseny végén hajráztál egy nagyot és lényegében az utolsó hónapban, egy ügyes húzással nyerted meg a versenyt.

BZS: Novemberig a részvénypiacok nem teljesítettek jól, sok volt a bizonytalanság, majd hirtelen erőre kaptak, és egy sokkal jobb környezetbe találtam magam, ahol elkezdtek működni az egyedi részvény ötleteim, melyeken jellemzően minimális veszteségeket realizáltam korábban.

A stratégiám fókuszában végig a szigorú kockázatkezelés állt, az interjúban már említett stop-loss megbízások biztosították azt, hogyha nem a várt irányba mozdultak el az eszközök, akkor minimális veszteséggel tudtam belőlük még kiszállni. Így az is kulcsfontosságú volt a sikerhez, hogy amíg a piacok lejtmenetben voltak, addig az én portfolióm értéke lényegében stagnált.

Ez szintén jó tanulsága a lehet a versenynek: nem elég profikra bízni a befektetéseinket, hanem érdemes olyan lehetőségeket keresni, ahol a portfólió menedzserek megfelelően rugalmas kereteket kapnak ahhoz, hogy a piaci változásokhoz alkalmazkodni is tudjanak.

NN: Tudnál konkrét példákat mondani? Milyen eszközöket ajánlanál ennek kapcsán a befektetőknek és mekkora vagyontól érhetőek ezek el az ügyfelek számára?

BZS: A befektetési alapok palettája széles az Equilor Alapkezelőnél is, akár pár millió forintnyi tőkéből is lehet már olyan jól diverzifikált, abszolút hozamú szemléletben létrehozott befektetési portfóliót építeni, amely emelkedő és csökkenő piaci árfolyamok esetén is képes profitot termelni.

De szívesen vásárolják ezeket az alapokat a legmagasabb vagyonnal rendelkező Wealth Office ügyfeleink is, akik portfóliókezelésben is részesülnek – ez a szakembereknek még nagyobb teret és profitlehetőséget, az ügyfeleknek pedig jelentős kényelmet jelent.

NN: Bónusztippként az általad kezelt Közép-európai Részvény Alapot jelölted meg a veled készült Haszon.hu összefoglalóban. Megindokolnád miért látsz fantáziát 2024-re a régiós részvényekben?

BZS: Historikus viszonylatban nagyon olcsónak számítanak a régiós részvénypiacok. Ráadásul az időzítés szempontjából is jó választás lehet idén a vagyon egy részét ebbe az eszközosztályba fektetni, ugyanis tavaly elindult egy helyre árazódási folyamat, így most momentumba került a régiónk. Önmagában akár évek is eltelhetnek, míg a piac kikorrigálja a fundamentális alulárazottságot, azonban most mintha a befektetők is észrevették volna ezt a piaci hatékonytalanságot, és elkezdtek pénzt allokálni ennek megszüntetésére. 

NN: Szerinted mi az a 3 tanács, amit 2024-ben mindenképpen érdemes követniük a befektetőknek a sikerhez?

BZS: Szigorú kockázatkezelés, megfelelő hozam-kockázat arányú eszközök választása és még az adott instrumentum megvétele előtt rendelkezésre álló terv, amely definiálja előre, jó és rossz esetben hol fogjuk zárni a pozíciónkat.

NN: Szívesen vállalnád a 2024/25-ös megmérettetést, ahol megvédheted az idei eredményt?

BZS: Amennyiben lesz verseny szívesen elindulok ismét, hogy az idei siker és Pillár Zsolt vezérigazgatónk 2008-as győzelme után a harmadik trófeát is megpróbáljuk elhozni az Equilor Alapkezelő szellemi műhelyébe.

(Még több érdekességért, részletes portfóliókért és a többi versenyző eredményéért ajánljuk az olvasók figyelmébe a Haszon Magazin márciusi számát.)