Harley Davidson, mint befektetés

120 éves jubileumát ünnepli 2023-ban a Harley Davidson. Budapest számára mindez kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen június utolsó hétvégéjén a főváros adott otthont a rajongók által régóta várt Harley Davidson Európai Fesztiválnak.

Jól mutatja az érdeklődést, hogy már a nyitó felvonuláson 6000 motoros dübörgött végig a főváros utcáin, nézőkből pedig egyik helyszínen sem voltak híján. Budapest-szerte csillogó szemű, fülig érő szájjal integető tömeg ünnepelte, fotózta és éltette a különleges ridereket.

A fesztivál központi helyszínét adó Puskás Aréna és környéke gyakorlatilag a Harley Davidson rajongók mennyországává (egyesek örömére inkább poklává) változott, életre szóló élményt nyújtva ezzel a szombat estére több tízezresre duzzadt ünneplőtábornak.

Harley Davidson életérzés – naná, hogy megéri

A motorosok fura, különleges és összetartó emberek. A H-D közösségére pedig mindez hatványozottan igaz. Az első találkozás egy megtermett, kisebb-nagyobb tetoválást és fekete bőrdzsekit viselő klasszikus H-D Fannal talán meglepő lehet, de a csalódás szinte mindig pozitív.

Akkora szeretet, szív és összetartás rejlik ebben a közösségben, amit kívülről elképzelni sem lehet és ami már önmagában életre szóló élményt hagy bárkiben.

Amikor pedig többszáz, esetünkben többezer Harley Davidson V2-es motorja egyszerre kezdi el dübörögni a 120 éve legendás amerikai szimfóniát, arra nincsennek szavak.

Nem csoda, hogy a H-D életérzés 120 éve megállíthatatlanul söpör végig a világon és egyre több rajongót szippant be ebbe a különleges közösségbe. Rajongókat, akik általános iskolás koruk óta Harley Davidson poszter alatt hajtják álomra a fejüket és olykor az utolsó útjukra is motoros barátaik kísérik el őket.

Harley Davidson, mint befektetés – vajon megéri?

A krómban pompázó paripák tulajdonosainak elköteleződése legendásan erős a márka iránt, nemcsak a motorok, hanem a ruházat és egyén kiegészítők kapcsán is szívesen választják a Harley Davidsont.

Ennek kapcsán joggal merülhet fel a kérdés (és az igény) egy Harley Davidson rajongóban, hogy érdemes-e netán a megtakarításai és befektetései kapcsán is a legendás márkát választani.

Tulajdonosa lenni nemcsak egy Harley Davidsonnak, hanem magának a Harley Davidson vállalatnak.

H-D TIPP! Mielőtt elolvassa, hogy miként lehet Harley Davidson befektető és mire érdemes figyelnie az Equilor Wealth Office portfólió menedzsere szerint, nézzen bele a HD120 Budapest által készített izgalmas összefoglaló videóba.

Hogyan lesz valaki Harley Davidson befektető?

Többféleképpen válhat egy H-D rajongó Harley Davidson befektetővé, attól függően, hogy milyen hozamelvárásokkal és kockázati preferenciával rendelkezik.

  • H-D kötvények: az egyik klasszikus megközelítés, hogy Harley Davidson vállalati kötvényt vásárol egy rajongó és ezzel a cég finanszírozását segíti. Kvázi pénzt ad kölcsön a motorgyártó cégnek, amely cserébe rendszeresen kamatot fizet neki, végül a futamidő végén a „kölcsönt” is visszakapja a vállalattól.
  • H-D részvény: a másik klasszikus megközelítés, hogy Harley Davidson részvényt vásárol a rajongó és ezzel jogi szempontból is társtulajdonossá válik a cégben. Akár H-D közgyűlésen is részt vehet – ha kedve tartja, sőt akár szavazhat is a vállalat jövőjét érintő legfontosabb kérdésekben. Egy vérbeli H-D rajongónak ez biztosan megdobogtatja a szívét, főleg, ha a részvény hozamot is képes felmutatni az idő előrehaladtával.
  • Befektetési alap: Harley Davidson részvényt nemcsak a tőzsdén, hanem befektetési alapokon keresztül is lehet vásárolni. Ez a talán nem hangzik olyan izgalmas megoldásnak, mint a közvetlen részvényvásárlás, viszont annál praktikusabb, költséghatékonyabb és kockázatkerülőbb. Jó hír, hogy jogi szempontból itt is valódi tulajdonossá válhat a rajongó, csak egy intézményi befektető (alapkezelő) közbenjárásával.

Equilor Wealth Office ügyfeleink számára mindhárom fenti megoldás könnyedén elérhető, az EWO Concierge szolgáltatás igénybevételével pedig akár kedvenc Harley Davidsonja kapcsán is levesszük az időigényes feladatokat a válláról, legyen szó karbantartásról, ügyintézésről vagy akár egy egyedi darab beszerzéséről az Egyesült Államokból.

5 érdekesség a Harley Davidson részvényről

A rajongók valószínűleg meg sem lepődnek azon, hogy a legendás márka részvényei kapcsán is számos érdekes, frappáns és izgalmas adattal tudunk szolgálni:

  • A Harley Davidson tőzsdei kódja HOG, ami megegyezik a legendás gyártó elit klubjának rövidítésével – H.O.G (Harley Owners Group)
  • A HOG egy osztalékfizető részvény, ami rendszeresen fizet osztalékot a befektetőknek, 2023-ban is. Tehát a rajongók az esetleges árfolyamnyereség és -devizaárfolyam nyereség mellett az osztalékkifizetésből is hasznot húzhatnak.
  • A Harley Davidson 74 százalékos többségi tulajdonosa a LiveWire elektromos motorokat gyártó vállalatnak, ami bebiztosíthatja a vállalat jövőjét a következő évtizedek szigorú környezetvédelmi szabályai ellenére is.
  • Az elemzői célárak a részvény tekintetében 40 százalékkal magasabban van a jelenlegi árfolyamnál.
  • A HOG részvényt olyan befektetési szolgáltatók alapjai tartják, mint a Vanguard, a Blackrock, a Charles Schwab, de éppenséggel a Morgan Stanley elemzői is rendszeresen szemlézik a H-D papírját.

Így látja a Harley Davidsont a portfólió menedzser

Megkérdeztük a Harley Davidson kapcsán Szekeres Bencét, az Equilor Wealth Office  részvényelemzőjét és portfóliókezelőjét – vajon ő, hogy látja a vállalat és a részvény pénzügyi jövőjét. Ajánlaná-e egyáltalán egy rajongónak a HOG részvényét és ha igen, akkor milyen formában vagy feltételekkel.

„A H-D egy stabil, profitábilis vállalat, ami az elmúlt évtizedek alatt már-már kultikus követő bázist épített fel. Befektetői szemüvegünket feltéve, a vállalat jövője további sikereket rejthet.


Ugyan a hagyományos V2-es motorok korszakának vége egyre közelebb van hozzánk, az anyavállalat többségi részesedést vásárolt a LiveWire nevű elektromos motorokat gyártó vállalatban, ami a cég jövőállóságát igyekszik megteremteni.


Becslések szerint az elektromos motorozás célpiaca elérheti a 150 milliárd dollárt, ami nagyobb még a hagyományos motorokénál is. A negyedéves eladásokból látható, hogy idén körülbelül 15 százalékkal, 5,1 milliárd dollárra csökkenhet a cég bevétele, azonban 2024-ben ismét szárnyra kaphat a kereslet.


A vezetőség új költségcsökkentő stratégiája egyelőre kifizetődni látszik és az első negyedévben eladott 62.200 darab motor is 2012 óta nem látott rekordnak számít.


A magas kamatkörnyezet okozta keresletcsökkenés, illetve a gazdasági lassulás is szembeszélként hathat rövidtávon a vállalat teljesítményére, mégis úgy gondolom, hogy ez egy stabil papírként szolgálhat a portfóliónk 5-6 százalékáig.

Konklúzió

A Harley Davidson rajongóknak tehát nemcsak életérzésként, hanem befektetésként is érdemes szemügyre venniük kedvenc motorgyártójukat. Pénzügyi szempontból azonban nem szabad felülírnia a szívnek a józan észt és a befektetések szakmai szabályait.