Deglobalizáció jöhet 2024-től? Interjú Bosnyák Zsolttal, az EQUILOR Alapkezelő portfólió menedzserével

Az Egyesült Államok és Kína között folyamatosan eszkalálódó geopolitikai feszültség figyelhető meg, amely az elmúlt években - a híreket, egyes elemzéseket és a piaci pletykákat hallgatva - erősödni látszik.

E feszültség egyik jelentős kockázata, hogy deglobalizációs folyamatokat indíthat el világszerte és egymással szembenálló politikai-gazdasági blokkokat létrehozva, tovább súlyosbíthatja a világ inflációs kihívásait, rontva ezzel a globális növekedési kilátások esélyeit is.

A deglobalizáció, a geopolitika és a vagyonkezelés összefüggéseiről Bosnyák Zsolt kollégánkkal készítettünk interjút, aki az EQUILOR Alapkezelő portfólió menedzsereként panelbeszélgetésen vett részt a Pénztárkonferencia 2023 októberi rendezvényén.

Nádházi Norbert, EQUILOR Wealth Office: A globalizáció a mindennapjaink része – hallunk, olvasunk róla és naponta érezzük a saját életvitelünkben is az előnyeit. A deglobalizáció szó azonban viszonylag új és meglepő fogalomnak tűnhet sokak szemében.

Bosnyák Zsolt, EQUILOR Alapkezelő: A globalizáció fogalmán keresztül közelíteném meg a kérdést, azon át a legegyszerűbb megérteni és vizsgálni a deglobalizációt.

A globalizáció világméretű egységesedést jelent, alapvetően egy lokális optimumból egy globális optimumba való gondolkodást.

Gazdasági szempontból a legnagyobb értéke, hogy támogatja a komparatív előnyök kibontakozását, vagyis a szereplők specializálódnak, mindenki azzal tud foglalkozni, amiben valóban jó.

Mindez költségcsökkenést és növekvő produktivitást eredményezhet, ráadásul a versenyhelyzet miatt nőhet az innovációs hajlandóság is. A globalizációnak tehát alapvetően gazdaságtámogató jellege és inflációcsökkentő hatása van.

A deglobalizáció (regionalizáció) pedig a fentiekkel ellentétes folyamat, gyakorlatilag a globalizáció ellentéte.

NN: Portfóliókezelőként és intézményi vagyonkezelőként mi a legfontosabb kutatási, elemzési szempont a deglobalizáció kapcsán?

BZS: A magánvagyonok portfóliókezelése, az intézményi vagyonkezelés és a befektetési alapok menedzselése során is a legfontosabb célunk az inflációval korrigált hozamok, azaz a reálhozamok maximalizálása.

Egy esetleges deglobalizáció az infláció kapcsán és az elérhető nominális hozamok tekintetében is hátráltathat bennünket, ezért került fókuszba a téma, mint potenciális kockázati faktor.

NN: Hogyan méritek a globalizáció vagy deglobalizáció mértékét? Egyáltalán lehetséges ez szakmai szempontból?

BZS: Sajnos nincs egységes módszertan arra vonatkozóan, hogy miként lehet mérni a globalizációt. Sokkal inkább különböző, egyedi területek szerinti becslésről beszélünk ebben az esetben – emiatt lesz igazán izgalmas ez a kérdés szakmai szempontból.

NN: Tudnál említeni konkrét példákat a mért területekre?

BZS: Alapvetően négy területet érdemes vizsgálni a kutatások, elemzések során. A tőkeáramlást (Capital), a nemzetközi kereskedelmet (Trade), az információ- és technológiaáramlást (Information), valamint az emberek áramlását (People). E tényezőket viszonylag jól, objektíven lehet mérni és grafikonon ábrázolni – a grafikonokból pedig múltbéli trendeket vizsgálni és jövőbeli, várható tendenciákat becsülni.

Mindezt jól szemlélteti az alábbi ábra, amely e négy szempontot a „kilométerben megtett átlagos földrajzi távolsággal” (sárga vonal) és a „javak régión belüli áramlásának arányával” (szaggatott vonal) mutat be.

A globalizáció növekedését grafikonon tehát a sárga vonal emelkedése és a szaggatott vonal csökkenése mutatja.

Forrás: DHL Global Connectedness Index

NN: Melyek most a legfontosabb trendek a globalizációs folyamatok kapcsán, hogyan összegeznéd a fenti grafikonok adatait?

BZS: A kilencvenes évektől kezdve az ezredfordulón át egészen a tízes évekig, egyértelműen növekvő globalizációt figyelhettünk meg, ez a globalizáció aranykora volt.

Most gyakorlatilag egy tetőzést láthatunk, amit az angolszász szaknyelv frappánsan „slowbalization”-nek hív. Deglobalizációs folyamat egyelőre még nem érhető tetten az adatokban, de a globalizáció lassulásáról már világszerte beszélhetünk.

Slowbalization: olyan világgazdasági környezet, ahol egyértelmű globalizáció figyelhető meg, de a növekedésének mértéke már lassul.

NN: A megállapításod a globalizáció mind a négy mért területére jellemző, vagy ez csak a végkövetkeztetés, egyfajta átlagos trend?

BZS: A tőkeáramlások tekintetében figyelhető meg egy érdekesség. Ha ugyanis csak az USA és Kína közötti közvetlen külföldi befektetéseket (FDI) vizsgáljuk, akkor csökkenés tapasztalható, ám globálisan ez nem látszik.

További érdekesség, hogy a Covid-19 miatt sok elemzés és becslés az ellátási láncok földrajzi lerövidülését prognosztizálta. Ennek éppen az ellenkezője valósult meg a mai napig, hiszen a koronavírus-pandémiát megelőző időszakához képest növekednek az értékek.

Ugyanebben az időszakban – érthetően, a járványügyi intézkedésekkel magyarázhatóan – az emberek áramlása szemmel látható csökkenést mutatott.

NN: A Pénztárkonferencia 2023 panelbeszélgetésén szóba került a nemzetközi kereskedelem trendje is. Ennek milyen tanulságai vannak a globalizáció kapcsán?

BZS: A globalizáció esetében érdemes megvizsgálni a nemzetközi kereskedelem volumenindexének alakulását is az elmúlt évtizedekben. Ez az 1950-es évektől kezdve erős emelkedést mutat, amelyet összesen két gazdasági tényező tudott rövidebb időre megszakítani: a 2008-as válság és a 2020-as pandémiás időszak.

Forrás: WTO

A nemzetközi kereskedelem tehát közel 75 éve erőteljesen nő, bár a 2008-as válság óta kevésbé meredeken, mint korábban. Ez azonban egyértelműen további globalizációra utal.

NN: Az elmondottak alapján tehát egyelőre szó sincs a világban deglobalizációról, ami jó hír, kedvező trend. Az USA és Kína esetleges távolodása jelenthet erre valós kockázatot a jövőben?

BZS: Elméletileg igen, de a gyakorlatban én nem várok deglobalizációt középtávon sem, kivéve, ha valamelyik nagyhatalom részéről drasztikus protekcionista politikai beavatkozás történik.

Konklúzió
Jelenleg úgy tűnik, hogy a vállalatoknak mindkét oldalon inkább megéri a geopolitikai kockázatokat egyedileg kezelni, mint deglobalizációs folyamatokat elindítani és lemondani a globalizáció előnyeiről.