Szeptemberben közel 6 százalékot esett az S&P500. Mi történt, mi mozgatja a piacokat és mi várható?

Szeptember 20-án a Fed ugyan változatlanul hagyta az alapkamatot, de a döntéshozók előrejelzéseiből az derült ki, hogy lassabban fogják majd vágni azt a jövőben, hiszen 2024-ben és 2025-ben is fél-fél százalékkal kevesebb kamatvágás lehet, mint amire a piac számított. Emiatt viszont kilőttek az amerikai hozamok, így például a 10 éves állampapír hozama 16 éves csúcsra, majdnem 4,6 százalékra emelkedett:

Emellett viszont az amerikai részvények már kevésbé vonzóak, így az elmúlt egy hét alatt jelentősen esett árfolyamuk.  

Rövidtávú túladottság alakult ki

Az S&P500 index lassan a 200 napos mozgóátlagát közelíti meg (lásd sötét lila vonal), az RSI index már 30 alá esett (ami túladottságot jelent, lásd első ábrán a piros vonalat), és a jelenleg az indexben szereplő részvények csupán ~20 százaléka tartózkodik az 50 napos mozgóátlaguk fölött (lásd második ábrán a zöld vonalat).

„Ezek mind olyan értékek, amik utoljára tavasszal a Silicon Valley Bank csődjénél láthattak a befektetők, vagy még akkor sem. Tehát rövid távon a piacok túladottá váltak.”

Hosszú távon erős a gazdaság

A gazdaság viszont továbbra is erős, amit a Fed döntéshozói is megerősítettek. Nevezetesen, júniusban még 1,0 és 1,1 százalékos GDP növekedés vártak 2023-ra és 2024-re, míg rendre 2,1 és 1,5 százalékos növekedés várnak most már – ami egy jelentős javulás.

Ahogy a legutóbbi havi összefoglalónkban írtuk, a piacok elsődleges hosszú távú mozgatórugója a gazdasági növekedés. Tehát a magasabb hozamok ugyan egy egyszeri átárazódás eredményeznek – ezt látjuk most – de ezek nem fognak egy medvepiacot generálni.

„De nem érdemes megijedni, az erős gazdaság támaszt jelent majd a piacoknak, és emiatt továbbra is valószínűleg jó hozamokat várunk a tőzsdétől a következő években.”

– Somfai Fábián, portfólió menedzser, MFC Equity Alapok