Meglepetés USA infláció – tényleg jöhet az utolsó kamatemelés?

A júniusi USA infláció a legtöbb elemző meglepetésére csupán 0,2 százalékkal emelkedett (hó/hó alapon), ami jobb lett a 0,3 százalékos várakozásnál. Felmerül hát a kérdés, vajon miként hathat mindez a globális piacokra?

A Fed július 25-26-i gyűlésén további 25 bázisponttal emelheti az irányadó kamatszintet az 5,25 – 5,5 százalékos tartományba, azonban a fenti pozitívabb inflációs adat miatt ez akár az utolsó kamatemelés is lehet.

Ugyan egy havi adat nem változtat a jegybankárok döntéshozásán, mégis a befektetők elkezdték venni a kockázatosabb befektetéseket, ami jól látszik az elmúlt hetek részvénypiaci ralijában.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a new york-i tőzsdén jegyzett papírok több mint 62 százaléka a 200-napos mozgóátlagaik felett vannak, ami a széleskörű piaci emelkedésről árulkodik.

Az amerikai kötvényhozamok is nagyot estek, valamint a dollár is gyengült, ami jól látható a forint közel 6 százalékos heti erősödésén.

„Ugyan a 2 százalékos Fed inflációs cél még odébb van, a piac egyre inkább a kamatcsökkentést árazza, de legalábbis egyre valószínűbb, hogy a júliusi kamatemelésen kívül nem várható további szigorítás.”

Szekeres Bence, Equilor Wealth Office
részvényelemző és portfólió menedzser

A piaci árazás alapján leghamarabb jövő év májusában várható kamatcsökkentés, ami azt jelenti, hogy addig szinten tarthatja a kamatokat a jegybank.

Ez jó hír a részvényeknek, azonban érdemes óvatosnak lenni, hiszen mind az S&P 500, mind pedig a Nasdaq Kompozit index túlvetté váltak, így bármikor bekövetkezhet egy korrekció.

Összegezve, érdemes egyre inkább a részvények felé kacsingatni és akár a főleg amerikai tőzsdeguruk által javasolt 60/40-es részvény-kötvény portfólió arány is szép summát hozhat számunkra, mindemellett az EQUILOR Wealth Office ügyfeleinknél továbbra is a kötvény felülsúlyt javasoljuk.