Fordulópont a fundamentumok terén: jó vagy rossz ez?

Javában zajlik 2023 utolsó negyedéves pénzügyi eredményeinek publikálása, ami igazolhatja vagy éppen megcáfolhatja, hogy az amerikai gazdaság recesszió felé tart.

Jelenlegi állás szerint az S&P500 cégek nagyjából 80 százaléka tette közzé eddig az eredményeit, és a jó hír, hogy bíztató a helyzet:

  • Miután az év/év alapú bevétel növekedés tavaly nyáron elérte a mélypontját (kevesebb mint 1 százalékos növekedést produkálva, miközben akkor az infláció még éppen 4 százalék körül volt), ősszel már 2,4 százalékkal nőttek a bevételek, és az utolsó negyedévben várhatóan már 4 százalékra ugrott ez a szám (lásd első grafikon).
  • Mindeközben a cégek egész jól átvészelték az inflációs nyomásokat, mert év/év alapon a profit marzsuk 11,2%-ról csak 11,1%-ra estek vissza. A növekvő bevételek és a majdnem konstans marzsok így viszont profit növekedést eredményeztek: jelenlegi állás szerint 3,2 százalékos bővülésre számíthatunk év/év alapon.
  • Ha teljes évekre nézzük a profitokat, akkor a 2022-es év 219,2 dollárjáról 2023-ban épphogy 220,1 dollárra nőttek a profitok. Azonban ahogy említettük, a bevétel növekedés tavaly nyáron volt a leglassabb, és azóta gyorsul. Közben az infláció is javul, a produktivitás növekszik, és ennek köszönhetően a 2024-es és 2025-ös naptári évre várható profit már 243 és 275 dollárra fog ugrani. (Lásd második grafikon)

Konklúzió:

Szerintünk fordulópont jött a fundamentumok terén: eddig aggódtak a befektetők a kilátások miatt, de most már megnyugodhatnak, hogy ismét növekedési pályára állt az amerikai gazdaság, ezzel stabil támaszt nyújtva a piacoknak. Természetesen az értékeltség még időről időre túlságosan előre szaladhat, és emiatt a tőzsde pár hónapig vagy negyedévig megtorpanthat. Azonban hosszútávon szinte kizárólag a profit növekedés határozza meg a részvénypiac hozamát, így több éves távon gondolkodva további történelmi csúcsokat vizionálunk.

Bevételek növekedése év/év alapon:

S&P500 cégek profitjai (earning per share, EPS):

Forrás: FactSet