Emelkedést várunk az alapvető termények árfolyamában

A mezőgazdasági termékek teljesítménye sok befektetőt boldoggá tett idén, hiszen amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát az olyan termékeknek az ára, mint a kukorica, búza és a szójabab, nagyot emelkedett. Oroszország a világ harmadik legnagyobb búza termelője, míg Ukrajna a kilencedik, valamint a kukorica terén Ukrajna a negyedik, szójabab terén pedig a nyolcadik legnagyobb termelő. Ezen adatok után láthatjuk, hogy Ukrajna szétbombázása negatív hatással van a globális terményellátásra is. Ugyan a kezdetleges hajrá után, lejjebb estek az árak, mégis úgy látom, hogy egy újabb felértékelődés indulhat e termékekben. Ennek az oka több rétű, viszont a legfontosabbak az aszály, az egekbe szökő gázárak, illetve az Oroszországra kivetett szankciók.

Kezdve az időjárás által okozott nehézségekkel, közel ötszáz éve nem sújtotta ekkora mértékű aszály a világot. A szélsőséges időjárás miatt hatalmas károk keletkeznek a szántóföldeken, ami azt jelenti, hogy kevesebb és rosszabb minőségű terményt tudnak betakarítani a gazdák. Az EU területének a 47 százalékán figyelmeztetés van érvényben, míg a 17 százalékán pedig riasztás, vagyis, hogy a kevés csapadék miatt súlyosan károsodhatnak a növények. Az aszály természetesen a teljes ellátási láncra is kihatással van, hiszen Németországban a Rajna vízszintje drasztikusan lecsökkent, aminek következtében lecsökkent a vízerőművek termelése, illetve a vízi szállítás is akadozik, ami persze további áremelkedéseket jelenthet a fogyasztók számára. Ugyan az elmúlt napokban több csapadék esett, még ez sem segített a több hónapja tartó szárazságon. Egyre több ország jelenti be, hogy a termelésük elmarad az előző évekhez képest. Például Romániában a búza betakarítás az ötödével csökkent a tavalyi évhez képest és több, mint 400.000 hektárnyi termőterületen okozott károkat a nagy hőség. Ugyan Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza termelője, Románia viszont az EU egyik legnagyobb exportőre, tehát ha kevesebb terményt takarítanak be a szomszédunkban, azt egész Európában megfogjuk érezni a boltokban. Az amerikai Mezőgazdasági Misztérium (USDA) felmérése alapján Ukrajnában a búzatermelés 30 százalékkal eshet vissza a 2022/2023-as szezonban az ötéves átlaghoz képest, de az USA-ban és Kínában is csökkenés várható.

A fenti ábrán jól láthatjuk, hogy szinte egész Európában szárazság van még olyan helyeken is, ahol a hőség és szárazság szokatlan.

Szintén érdemes megnézni a növényzetek egészségét, amit a fenti ábra remekül mutat. Azt látjuk, hogy Nyugat-Európában nagyon rossz állapotban van a termés és ugyan Ukrajnában jó viszonyok vannak, ott pedig a háború miatt akadozik a termelés, illetve a szállítás. Már közel harminc szállítóhajó hagyta el terménnyel megpakolva Ukrajna kikötőit, eddig csak kisebb hajók vállalták a veszélyes utat. Mivel az ukrán partok háborús övezetnek minősülnek, nagyon drága a hajókra a biztosítás. Még a háború előtt a teljes hajó értékének a 0,25 százaléka volt a prémium, addig most elérheti az 5 százalékot is. Ugyan lenne elég termény a világ számára, mégis a pénzügyi és politikai akadályok gátat szabnak ennek. Természetesen az aszály nem csak Európában okoz gondot, hanem az USA-ban, Kanadában és Kínában is és pont ezért eshet vissza a globális termelés a legfontosabb terményekben.

Ahhoz, hogy a termények jó minőségűek legyenek nagyon fontos a műtrágya használata. A műtrágya egyik alkotó eleme az ammónia, amit pedig nitrogénből és hidrogénből állítnak elő, a nitrogént pedig földgázból nyerik ki. Mivel a földgáz ára hatalmasat emelkedett, a műtrágya ára is az egekbe szökött, ami globálisan körülbelül 7 százalékkal csökkentheti a felhasználást a Nemzetközi Műtrágya Szövetség becslése alapján. Ez pedig azt jelenti, hogy csökkenhetnek a termésátlagok. Oroszország a második legnagyobb ammónia termelő ország, viszont a háború következtében kivetett szankciók miatt az európai tagállamok nem vásárolhatnak az oroszoktól, ami hiányt okoz. A földgáz ára a becslések szerint tovább emelkedhet a tél folyamán, ezért további problémákkal nézhetnek szembe a termelők. Az EU-ban a teljes búzatermelés 95 százalékát a téli búza teszi ki, amit szeptembertől decemberig vetnek, tehát ha télig tovább emelkedik a földgáz ára, akkor nagyon megdrágulhat a búza, illetve az egyéb termények ára is. Az USDA stagnálást vár Európában a búzahozamokban, de valószínűleg ez egy optimistább szcenárió.

Az utolsó tényező, ami negatívan érintheti a terményhozamokat és ezáltal árnövekedéshez vezethet az az Oroszországra kivetett szankciók. Európában a búzatermelés 13 százalékkal, a kukoricatermelés 10 százalékkal, míg a szójabab termelés pedig 30 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot az idei szezonban. Ez is azt mutatja, hogy a világon nincsen élelmiszerválság, hanem az elosztással van a gond. Eddig Oroszország a világ egyik legnagyobb termény exportőre volt, viszont a szankciók miatt most rengeteg ország nem vásárolhat tőlük, ami hiányt okoz. Tehát, amint feloldják a szankciókat, csökkenhet mind a földgáz ára, mind pedig a terményeké. Viszont erre még várni kell.

Összegezve, a jelenlegi környezet támogatja a termények drágulását és itt főleg a kukorica, búza és szójababra gondolunk, hiszen ezek azok a termékek, amik a legnagyobb mértékben szerepelnek a mindennapi fogyasztásunkban, illetve a geopolitikai helyzet miatt ezek a termékek érintettek a legjobban.

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.