A globális piac jelenlegi kihívásai és a tematikus befektetések szerepe

A piac helyzete: Miért figyeljünk most még jobban?

Az elmúlt évek globális inflációs problémái fokozatosan megoldódni látszanak. A COVID-19 világjárvány következtében kialakult ellátási lánc problémák és a fiskális, valamint monetáris ösztönzők egyensúlytalanságot okoztak a kereslet és kínálat között, ami magas inflációhoz vezetett. Azonban napjainkra ez a nyomás már elsősorban csak a szolgáltató szektorban érződik, de hosszú távon itt is várható a visszatérés az átlagos inflációs szintekhez.

Recessziós kockázatok és a befektetők helyzete

Ugyanakkor a recessziós kockázatok fokozódnak. A munkaerőpiac lassulása, a gyenge feldolgozóipari teljesítmény és az invertálódott hozamgörbe mind erre utalnak. Az úgynevezett LEI (Leading Economic Index) és a Sahm-szabály is támogatja ezt az előrejelzést. Mindezek alapján a korábbi „no landing” forgatókönyv – azaz, hogy  nem sikerül az inflációt a jegybanki célsávokba visszaszorítani, viszont cserében recesszió sem lesz – már nem tűnik valószínű opciónak. A részvénypiaci szentiment továbbra is optimista, mely kontraindikátor lévén szintén az óvatosságra figyelmeztet.

Kamatcsökkentési ciklusok: soft landing a legvalószínűbb

A kamatcsökkentési pályák meredekebbek lehetnek, mint ahogy azt a piaci szereplők korábban várták, és a „soft landing” – vagyis az infláció letörésének sikere jelentősebb növekedési áldozatok fizetése nélkül – tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek. A piacon egyre szélesedik az emelkedés mértéke, mely azt jelenti, hogy  már nem csak a nagy technológiai vállalatok, mint a „magnificent 7” cégek árfolyamai húzzák felfele az indexeket hanem a kisebb és közepes méretű részvények is. Ez az úgynevezett „rotáció”, amely során a tőke a korábbi sztárpapírokból átvándorol újabb szektorok és cégek felé, mely folyamat nyertesei különösen az ingatlan és telekommunikációs papírok lehetnek.

Az alábbi két ábrán jó látszik, hogy az elmúlt 5 évben a „magnificient 7” jelentősen túl-, míg az európai ingatlan és telekommunikációs index alulteljesítette az MSCI World indexet.

Tematikus befektetések: Taktikai lehetőség

A tematikus befektetéseknek időszakosan továbbra is megvan a helyük egy hosszútávú, aktívan menedzselt, diverzifikált portfólióban, és kiváló lehetőséget kínálnak a különböző hosszúságú időtávokon jelentkező gazdasági tendenciák meglovagolására. Az olyan megatrendek, mint a klímaváltozás, az öregedő társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek, generációkon átívelő potenciálokat jelentenek. Emellett a következő ábrán szemléltetett rövidebb időtávű (5-10 éves) gazdasági ciklusok figyelembevételével is lehet befektetési lehetőségeket találni.

Ingatlan és telekom szektor: Most jön az idő?

Elemzéseink alapján az ingatlan szektor, amelyet a COVID sújtott, a kamatcsökkentések révén újra növekedésnek indulhat. Ugyanez mondható el a telekommunikációs iparágról is, amely defenzív szektorként jól teljesíthet, különösen egy lassuló gazdasági környezetben, melyet még támogathat a tarifák inflációs indexálása is.

Mind a hozamok abszolút nagyságát tekintve, mind a referencia indexhez viszonyított felülteljesítést nézve kifejezetten jól teljesítettek az Equilor Ingatlan Trend, és Equilor Telekom Trend alapjai 2023-2024-ben, mely tendencia folytatódhat akár jövőre is.

Kettő közötti ciklusok: Strukturális változások a fókuszban

Az iparági és strukturális változások, mint például az elektromos mobilitás, az önvezető technológia, a megújuló energia, a robotika, a géntechnológia, a fintech és az AI egyre inkább felértékelődnek. Ezek olyan területek, amelyek a következő évtizedekben is kulcsszerepet játszhatnak a befektetésekben. Korábban többek között a felhőalapú technológia és az e-kereskedelem voltak a hasonló ciklusok motorjai.

Összegzés

Az aktuális piaci környezet a rotáció és a tematikus befektetések felé mozdul el. Elemzésünk alapján fontos, hogy a befektetők továbbra is éberek maradjanak, és aktív portfóliókezeléssel reagáljanak a gazdasági változásokra. Az ingatlan és telekom szektor, valamint az iparági struktúra váltások terén rejlő lehetőségek olyan taktikai elemek, amelyek elősegíthetik a hosszú távú sikeres befektetéseket.

Verified by MonsterInsights