Egy díjnyertes alap tanulságai a jövőre nézve – interjú Darók-Székelyhídy Gábor portfólió menedzserrel

Privatbankar.hu – Alapkezelő Klasszis 2023 díjat nyert idén az Equilor Hydra Származtatott Befektetési Alap, amely egy a befektetők szempontjából nagyon tanulságos és a jövőbe tekintve egyre fontosabb értékelési szempontra hívja fel a figyelmet.

Erről, valamint a Hydra Befektetési Alap értékeiről, értékelési szempontjairól és jövőjéről kérdeztük egy interjúban Darók-Székelyhídy Gábor portfólió menedzsert, aki kalandos és tapasztalatokkal teli szakmai karrierutat tudhat maga mögött.

Nádházi Norbert: „LEGJOBB ABSZOLÚT HOZAMÚ NEM SZÁRMAZTATOTT ALAP II. HELYEZET” – ezzel a rangos díjjal ismerte el munkádat idén a szakma az Alapkezelő Klasszis 2023 díjátadón, amihez e cikk keretein belül még egyszer gratulálunk. Az EQUILOR Alapkezelő és az EQUILOR Wealth Office munkatársai is nagyon büszkék rád ennek kapcsán. Megosztanád az olvasókkal is, hogyan fogadtad a hírt?

Darók-Székelyhídy Gábor: Köszönöm az elismerő szavakat, természetesen örömmel fogadtam a hírt. A hazai abszolút hozamú alapkezelés szerintem regionális szempontból is kiemelkedőnek számít. Számos portfólió-kezelő kollégát tudnék Magyarországon említeni, akinek elismeréssel tekintek a munkájára és teljesítményére, tehát nagyon erős a mezőny.

„A hazai, szakmailag erős mezőny értékeli fel igazán számomra e díjat, amire örömmel tekintek és úgy érzem tényleg büszke lehetek.”

NN: Mit érdemes tudni befektetőként a Hydra Alapról? Maga a Hydra név sem tűnik például szokványosnak.

D-SZG: A Hydra név az alap széles spektrumban gondolkodó befektetési politikájára és a jó túlélő képességű állatkára utal, amely az erősebb sodrást és kihívásokat is viszonylag jól tűri.

A Hydra Alap 2018-ban kötötte az első ügyletét. Abszolút hozamú, származtatott alap, amely megfelelően széles befektetési portfólióban képes gondolkodni, legyen szó kötvényekről, részvényekről, vagy határidős- és árupiaci ügyletekről. Bizonyos értelemben egy szokványos hazai abszolút hozamú alap, annak minden előnyével, amit általában szeretnek a befektetők.

NN: Mit értesz az alatt, hogy „bizonyos értelemben szokványos abszolút hozamú alap”? S mi az, amiben nem szokványos a Hydra alap?

D-SZG: A Hydra Alappal a befektetők az emelkedő- és csökkenő piaci trendekből is képesek profitálni, ebből a szempontból egy szokványos, klasszikus abszolút hozamú befektetési alapnak számít a hazai piacon.

A Hydra abból a szempontból különleges, hogy nem a piacon megszokott makró megközelítést alkalmazza. Top-Down helyett többnyire a Buttom-Up szemléletben építi a portfóliót. Ha úgy tetszik, alulról építkezik.

NN: A Hydra Alap tehát nem trendkövető, sokkal inkább az egyedi sztorikban hisz. Jól értem?

D-SZG: Igen, pontosan ez a különbség. A Hydra egy részvényfókuszú befektetési alap – elsősorban kiváló jövőbeli lehetőségek előtt álló vállalatokat keres, amelyekből már rövid- vagy középtávon is profitálni lehet, ugyanakkor az uralkodó trend is fontos tényező a döntéshozatal során.

De az abszolút hozamú szemlélethez hűen szinte bármiből képes hozamot realizálni, ahol profitlehetőség adódik, legyen szó határidős-, árupiaci- vagy éppen devizapiaci ügyletekről.

NN: Hol keresed a sztorikat, és milyen értékelési elvek alapján hozol döntést a vállalatok papírjairól?

D-SZG: Korábban elemzőként, tőzsdei üzletkötőként és nemzetközi értékpapír üzletágvezetőként is szereztem pénz- és tőkepiaci tapasztalatot. Több aspektusból is láttam már a piacot, ami szerintem nagy előnyt jelenthet portfólió menedzserként is.

Abban hiszek, hogy a kiválasztásnál fundamentális és technikai megközelítést is figyelembe kell venni, de szigorúan azzal a kikötéssel, hogy a Hydra esetében technikai szempontból főleg azokat a papírokat érdemes vizsgálni, amelyek fundamentálisan megfelelnek a kritériumoknak és feltételeknek.

A szűrés tehát fundamentális elvek alapján kezdődik és ezen belül keressük a jövőbeli lehetőségeket, egyedi sztorikat. Fordított esetben sokkal rosszabbak lennének az esélyek – mindez szerencsejátéknak minősülne, amely a felelősségteljes vagyonkezelés elveivel szembe menne.

NN: Alig múlt 2 éves a Hydra alap, amikor szembe találta magát a Covid okozta piaci sokkal és kihívásokkal. Visszaigazolták a fenti megközelítésed relevanciáját a számok is?

D-SZG: A Kínából származó piaci pletykákra már a pandémia kirobbanása előtt 1-2 hónappal felfigyeltem, és az alap súlyait elkezdtem short irányba tolni. Eleinte csak óvatosan, hiszen szakmai szempontból helytelen lett volna kimaxolni néhány bizonytalan eredetű hírre hivatkozva az abszolút hozamú alapokban rejlő lehetőségeket. Az irány jónak bizonyult, hamarosan egy erősen turbulens piaci korszak köszöntött ránk.

Az abszolút hozamú alapok többsége ezt nagy kilengésekkel fogadta, amit a befektetők nem szeretnek. A Hydra azonban állta a sarat és a piaci esések, valamint emelkedések esetén is jól, stabilan teljesített, ami optimizmusra adott okot.

„A Hydra évi 11 százalék fölötti hozamot hozott 3 éven keresztül a turbulens piacon – nullkamat környezetben, amikor a MÁP Plusz szuperállampapír kamata is csak 5% körüli volt.”

NN: Erre 2023-ban a legtöbb magánbefektető zsigerből vágná rá, hogy Diszkont Kincstárjegye után ugyanennyi kamatot kap kockázatmentesen, a Prémium Magyar Állampapír pedig még ennél is többet fizet a befektetőknek. Nekik mivel érvelnél szakmailag?

D-SZG: Elsősorban a nominál- és a reálhozamok közötti különbségekre hívnám fel a figyelmüket, hiszen a Hydra alap 3-4%-os inflációs környezetben hozott évi 11% feletti átlaghozamot, azaz 7-8% reálhozamot.

Másodsorban arra, hogy a PMÁP, illetve az egyéb kötvénytípusú befektetések csak a jelenlegi piaci környezetben képesek magas hozamot produkálni, addig a legjobb abszolút hozamú alapok bármilyen turbulens piacon képesek kimaxolni a profitlehetőségeket – ésszerű kockázatvállalás mellett.

Ha megnézzük a historikus adatokat, láthatjuk, hogy a remek részvény szelekció felülteljesíti a kötvénytípusú befektetéseket. Továbbá, egy hatékony portfólió kialakítása során nem érdemes csak egy eszközben tartani a pénzünket.

NN: A fenti reálhozamokkal érdemelte ki az Alapkezelő Klasszis 2023 Díjat a Hydra?

D-SZG: Az alap teljesítménye megfelelő volt, de szerintem nem ez volt a döntő szempont, hiszen volt olyan abszolút hozamú alap, ami magasabb hozamot ért el a Hydránál az adott időszakban.

Szerintem sokkal inkább a stabilitást és az alacsony volatilitást értékelték pozitívnak.

„A Hydra nem a legjobban teljesítő alap volt, hanem az egyik legstabilabb, legkevésbé volatilis alap a magasabb hozamú alapok között. Egy turbulens, kiszámíthatatlan piacon ez óriási érték a befektetők szempontjából.”

NN: Egyre több szó esik arról világszerte, hogy milyen lesz az élet a magas kamatkörnyezet után. Sokak ismét turbulens piacokat várnak? Ilyen környezetben megint jól teljesíthet majd a Hydra?

D-SZG: Úgy vélem, igen. Szerintem a piaci fordulat közelebb van, mint azt a legtöbben gondolnák. Szerintem sok, a magas kamatokba belekényelmesedett befektetőt kellemetlenül érinthet majd a jövőben, amikor egyszámjegyű reálhozamokért kell ismét kockázatot vállalni a piacon.

E turbulens piacokon lesz majd valódi értéke ismét a Hydra-szerű alapoknak, amelyek emelkedő és csökkenő trendekből is képesek alacsony volatilitás mellett, reálhozamot produkálni. Jó eséllyel olyan jövő elé nézünk, ahol ismét eljöhet az egyedi sztorik ideje.

A Hydra alapra jellemző gyors alkalmazkodási képesség további előny lehet a jövőben.

NN: Milyen befektetőknek ajánlanád a Hydra alapot és mekkora súllyal? Egyáltalán érdemes most ilyen befektetési politikával és szemlélettel rendelkező alappal bővíteni a portfóliót?

D-SZG: A Hydra alapot olyan befektetőknek ajánlom, akik a következő néhány évben reálhozamot szeretnének elérni, viszonylag alacsony volatilitás mellett és legalább közép, de inkább hosszútávon gondolkodnak. Befektetőknek, akik hisznek az értékes, egyedi vállalatok erejében és sikerében, és akik szeretnek a turbolens piaci időkben is nyugodtan aludni, mert a vagyonukkal a portfólió menedzser csak ésszerű kockázatot vállal.

A pénz- és tőkepiac már várja, érzi és néhol árazza is a jövőbeli változásokat, ezért úgy gondolom érdemes lehet már most kisebb súllyal elmozdulni a Hydra felé és a súlyt időről-időre növelve felkészülni a piaci fordulatra. Egy ilyen stratégia megfelelő egyensúlyi állapotot jelenthet arra, hogy részesüljön a befektető az állampapír- és kötvénypiac utolsó, magasabb kamataiból, de ne maradjon le a jövőbeli, szemmel látható reálhozamok esélyéről sem.