A MŰVÉSZET, MINT A VÁLLALATI BEFEKTETÉST SEGÍTŐ ESZKÖZ?

Az utóbbi években egyre több vállalat fedezi fel a művészetben rejlő lehetőségeket, hiszen nem csupán esztétikai értéket képvisel, hanem egy olyan stratégiai befektetési eszközzé vált, amely hosszú távon stabil hozamot biztosíthat.

MŰVÉSZET, MINT BEFEKTETÉS: A PIAC ALAKULÁSA

Az elmúlt években a globális művészeti piac jelentős növekedést mutatott, az infláció és a geopolitikai feszültségek hatása ellenére. A kortárs művészeti művészeti piac, amely egy nagyon dinamikusan növekvő szegmens, 2022-2023-ban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A forgalom ebben az időszakban 2,29 milliárd dollár volt, ami bár némi visszaesést jelent a korábbi, rendkívüli eredményekhez képest, mégis a piac történetének negyedik legjobb éve volt. A tranzakciók száma rekordot döntött, hiszen több mint 123 000 műalkotás cserélt gazdát világszerte.

A kortárs művészeti aukciók éves forgalmának alakulása

Forrás: The Contemporary Art Market Report 2023 (artprice.com)

Ez a tendencia különösen figyelemreméltó, ha figyelembe vesszük, hogy a piac a pandémia után tapasztalt felfutásból tért vissza egy stabilabb, fenntarthatóbb növekedési pályára. Az alacsonyabb árfekvésű műalkotások, különösen az 5 000 dollár alatti művek, rendkívül népszerűek lettek, ami új lehetőségeket teremt a vállalati gyűjtemények bővítésére, diverzifikálására.

A 15 legjobb ország a kortárs művészeti aukciók forgalma szerint (2022/2023)
A vezető uniós ország: Franciaország

Forrás: artprie.com
MAGYARORSZÁGI HELYZET

Magyarországon is megfigyelhető, hogy a vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a művészetekbe való befektetésre, mivel ez nem csupán presztízst, hanem hosszú távú pénzügyi stabilitást is hozhat.

A művészeti befektetések egyre inkább stratégiai eszközként jelennek meg a vállalatok portfóliójában. A piaci adatok alapján jól látható, hogy a művészetbe való befektetés nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem pénzügyi stabilitást és hosszú távú értéknövekedést is biztosít. A megfelelő műalkotások kiválasztása és a piaci trendek figyelemmel kísérése elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalatok sikeresen kihasználják a művészeti piacban rejlő lehetőségeket.


2022-ben Magyarországon jelentős növekedés volt tapasztalható a vállalati művészeti befektetések terén. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar gazdaság erős növekedése mellett, amely 4,6%-kal emelkedett, a művészeti piac is élénkült. Az országban több jelentős művészeti beruházás történt, különösen a kortárs művészeti szegmensben, ahol a befektetési aktivitás erőteljesen nőtt. Háromszorosára nőtt az élő magyar művészek aukciós forgalma 2022-ben, és elérte az 1,6 milliárd forintot, olvasható a műtárgy.com elemzésében. Az élő magyar művészek aukciós forgalma sokkal erőteljesebb növekedést mutatott 2022-ben, mint a nem élő művészeké, és a 2021-es eredményekhez képest közel háromszorosára nőtt. A Műtárgy.com kétévente készülő adatbázisából derült ki az aukción szereplő legdrágább élő és nem élő művészek friss rangsora.

A vállalati művészeti befektetések Magyarországon továbbra is növekvő trendet mutatnak, bár a konkrét számadatok még korlátozottak. A rendelkezésre álló források szerint azonban a magyar vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a művészetek támogatására és a műalkotások vásárlására, különösen a kortárs művészeti szegmensben.

MŰVÉSZET, MINT STRATÉGIAI ESZKÖZ

Az elmúlt időszakban a vállalatok egyre inkább felismerik a művészeti befektetésekben rejlő potenciált, nem csak értéknövelő hatásuk miatt. Egy jól megválasztott műalkotás egyedi atmoszférát teremt az irodákban, javítja a munkavállalók közérzetét, és erősíti a vállalati kultúrát is.

A vállalatok gyakran a művészetet használják márkaértékük növelésére és társadalmi felelősségvállalásuk hangsúlyozására is.

Az Art is Business és a Budapest Contemporary példája is jól mutatja, hogy hazánkban is megvannak a szükséges eszközök és platformok a vállalatok számára, hogy felfedezzék a művészet adta lehetőségeket