Élet az állampapír után – miért és hová menekülnek a befektetők?

Soha nem látott reneszánszát éli hazánkban az állampapír-befektetés. Befektetők százezrei követik nyomon hétről hétre a Diszkont Kincstárjegyek aktuális eladási árait és kamatát, de kiemelt pletykatémának számít a Prémium Magyar Állampapír is sarki fűszeresnél.

Az állampapír a spekulánsok kereszttűzébe is bekerült, egyesek klasszikus módon árfolyamemelkedésre spekulálnak, mások pedig hosszútávú, fix kamatozású jelzáloghitelt vesznek fel azért, hogy közepes lejáratú, változó kamatozású PMÁP-ba fektessenek.

Mindeközben a piac már érzi, várja és árazza a lehetséges forgatókönyveket, amelyek közül egy biztosan véget vet majd a hype-nak. Itt elég csak a MÁP Pluszra gondolni, amely évekig sláger volt a magánbefektetőknél, mára pedig sokan el is felejtették.

Állampapír tények, a félreértések elkerülése végett

A cikk célja nem az állampapír-befektetések ostorozása, minősítése vagy degradálása. Az EQUILOR Wealth Office szakmai megítélése szerint a mindenkori állampapírok ugyanis kiváló alternatívát jelentenek a portfóliókban a magán- és az intézményi befektetők számára is.

Ezt támasztja alá, hogy a kifejezetten Private Banking és Wealth Office ügyfeleknek létrehozott exkluzív alapok is gyakran tartanak különböző magyar állampapírokat a portfólióban, de azok típusát, súlyát és hozampotenciálját a portfólió menedzserek a piaci körülmények figyelembevételével folyamatosan felülvizsgálják.

Az állampapír befektetések korlátai – ezért menekülnek a befektetők

Hamis diverzifikáció érzet

Egy ország állampapírjaiban lehetetlen valódi diverzifikációt elérni, legyen szó a hazai papírokról, vagy akár a világ legerősebb államainak kötvényeiről. Kockázatkezelés szempontból nincs objektív érv arra, hogy portfóliónk 70-80 százalékát, vagy egészét egy kibocsátó eszközeibe fektessük. Akkor sem, ha a kibocsátó a hazánk, amit szeretünk és amely biztos lábakon áll, valamint szemmel jól látható kamatokat fizet.

Nincs reálhozam

A magas állampapírhozamok jól csengenek, de sajnos csak nominálisak. Az állampapírok ugyanis maximum tompítani tudták az infláció okozta erodáló hatást, követni semmiképp. Ez nem a hazai papírok vagy kibocsátó hibája, hanem a globális állampapír-piac jellemzője.

Csökkenő kamatkilátások

Az állampapírok magas nominális kamata középtávon biztosan, de jó eséllyel rövidtávon is jelentősen csökkenni fognak – olyan befektetési stratégiát tehát, ami hosszútávon is kétszámegyű hozammal kecsegtet, nem lehet rájuk építeni.

Árfolyamkockázat

Az állampapírok esetében a kibocsátó a kamatok és a tőke visszafizetésére is garanciát vállal, utóbbi azonban csak a lejárat idejére érvényes. A lejárati idő előtt nem váltja vissza az állampapírjainkat az állam, ha azt sürgősen pénzzé szeretnénk tenni, akkor azt más befektetőnek kell eladnunk a piacon, piaci áron. Ez pedig folyamatosan változik, a piaci körülmények tükrében. Egy hosszútávú papír esetében akár 20-30 százalékos negatív vagy pozitív elmozdulásról is beszélhetünk a névértékhez mérten.

Visszaváltási jutalék – egy forró téma a PMÁP kapcsán

A jelenlegi slágerterméknek számító Prémium Magyar Állampapír kapcsán hónapok óta forró témának számít a visszaváltási jutalék. Ez jelenleg 1-2% is lehet, ami végülis vállalható – bő 15% feletti adómentes hozammal számolva elméletileg pár hét alatt eltűnhet ez a kockázat a befektető számára.

Elméletileg! A gyakorlatban azonban semmi sem garantálja, hogy mindez így is marad a jövőben.

Sőt, egyre több elemző, portfólió menedzser és gazdasági szakértő véli úgy, hogy reális esély van a visszaváltási feltételek szigorítására abban az esetben, ha a befektetők tömegével szeretnék kitárazni a PMÁP-ot a portfólióból.

A visszaváltás költsége akár egy tollvonással a többszörösére emelkedhet, de akár a visszaváltás idején (a likviditásán) is szigoríthat a kibocsátó.

Menekülnek a befektetők, de hová?

Egyre több befektető fedezi fel állampapír alternatívaként a kötvényalapokat, amelyek a magyar állampapírok mellett külföldi állampapírokat és befektetési minősítésű vállalati kötvényeket is tart a portfólióban.

Ezek közé tartozik például az Equilor Alapkezelő Private Wealth Management alapja, amit kifejezetten magas vagyonnal rendelkező, exkluzív ügyfelek igényei alapján hívtunk életre és egy alapban képes ötvözni a hazai állampapírok adta előnyöket és megoldást nyújtani az állampapír-befektetések korlátjaira.

  • Széleskörben diverzifikált, állami garanciával és befektetési minősítéssel rendelkező kötvényeket tartva a portfólióban.
  • Reálhozam potenciállal rendelkezik: a közelmúltban is felülteljesítette a benchmarkot (RMAX) és erre jó esélye van a közeljövőben is.
  • Csökkenő alapkamat esetén is jól teljesíthet, hiszen nyereséget képes realizálni a kötvényárfolyamok emelkedése esetén.
  • Transzparens, kiszámítható költségekkel rendelkezik.
  • Alacsony alapkezelési díj.

Mit mond a Wealth Office tanácsadó?

A lecsengőben lévő állampapír hype és a megfelelő állampapír alternatíva kiválasztása kapcsán megkérdeztük Dobó Istvánt is, aki az Equilor Wealth Office igazgatójaként rendszeresen szembesül a HNWI ügyfelek hasonló kérdéseivel, igényeivel és aggodalmaival.

„A PWM alapunk befektetési stratégiáját úgy határoztuk meg, hogy alacsony volatilitás mellett állampapírokat meghaladó hozamokat tudjunk biztosítani befektetőinknek. A lakossági ügyfeleink is előszeretettel választják kimagasló hozama és az alacsony költsége miatt, így a PMÁP által biztosított 16% hozamot is sikerült időarányosan felülteljesítenünk.

Vállalati ügyfeleink számára viszont a kereskedelmi pénzintézetek által nyújtott betéti kamatok és nem lakossági állampapírok hozama felett jelentős hozamtöbbletet tudunk biztosítani, így számukra olyan egyértelmű alternatívát nyújtunk, amely a betétekkel szembeni értékpapír előnyöket biztosítva, könnyű, alacsony költségű és kiszámítható visszaválthatóság mellett a diverzifikáció alaptétele is érvényesül.”

A fentiek alapján kijelenthető, hogy egyre aktuálisabb téma a Private Banking, HNWI és Wealth Office ügyfelek esetében az állampapír-túlsúlyos portfóliók felülvizsgálata, netán visszahívás kérése a témában, pénzügyi szolgáltatójától.

Javasoljuk független, objektív és elsődlegesen sikerdíj fókuszú szolgáltató véleményét kikérni a témában, aki ténylegesen az ügyfélérdekek alapján dönt, nem intézményi nyomásra, sales kvóták alapján.